A kasmírgyapjút magasan a tengerszint felett, a Himalája környékén legelő kasmírkecskék gyapjából nyerik. A kasmír tulajdonképpen a kasmírkecske „bundájának” alsó gyapjúrétege. Tél végén távolítják el a kecskékről, gondosan ügyelve, hogy a felső rétegből ne kerüljön bele. Attól függően, hogy a kecske mely részéről nyerik a gyapjút, különböző minőséget képviselnek. A kasmírkecskék ágyéktájáról fésülik le a legfinomabb rostszálak. Sajnos csak keveset, évente kecskénként 50-150 grammot. Mivel a kasmírkecskéknek hozzá kellett szokni a gyakran – 40 fok alá csökkenő hőmérséklethez, így az ezekből a rostszálakból készült termékeknek kiváló tulajdonságaik vannak. Rendkívül finom, még az érzékeny bőr is jól viseli. Mivel a szálak levegősek, jól szigetel. A kasmír puhasága semmi máshoz nem fogható, és hatszor jobban melegít, mint pl. a juhgyapjú. Mivel kevés kasmír nyerhető, ezért a kereslet messze meghaladja a kínálatot. Pulóverek mellett sálakat, kesztyűket, sapkákat, köntösöket készítenek belőle.
Sokan úgy gondolják, hogy a kasmír egy érzékeny anyag és speciális kezelést igényel. A kasmír egy rendkívül tartós anyag, ezért, ha megkapja a megfelelő kezelést, akkor jobban megtartja a formáját a gyapjúnál. Hideg vízben, speciális mosószerrel kell mosni, esetleg egy kis babasampont is lehet hozzá önteni. Nem szabad csavari, dörzsölni, törölköző segítségével nyomogassuk ki belőle a vizet, majd fektetve szárítsuk. Ha olyan mosógépünk van, amin van kézmosó program, akkor avval is próbálkozhatunk, amennyiben hideg vizet használunk és zsákba tesszük.
Köszönöm, hogy olvastad bejegyzésem, kérlek amennyiben tetszett lájkold és oszd meg, hogy minél több ember megismerhesse.
VELÜNK NEM CSAK DIVATÁLMAID VÁLTNAK VALÓRA!
tel: +3620-382-5287
e-mail: csipiteam@gmail.com
honlap: http://Csipielegancia.dressplaner.com
facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/184545252339050/